Демченко Людмила Григорівна
Вироби
на Великодні з солоного тіста
Актуальні прикраси
З кожним роком все більше прикрас з’являється в магазинах напередодні
Світлого Свята. Господині із задоволенням прикрашають свої «сімейні гніздечка»,
але немає нічого ціннішого, ніж вироби своїми руками. У самий звичайний елемент
декору мешканці будинку вкладають свій особливий настрій, якийсь посил і
енергетику.
Спільне створення прикрас до Великодня особливо цінно там, де є маленькі
дітки. Наприклад, вироби на Великдень з солоного тіста своїми руками стануть
для них забавним пригодою і новим пізнанням майбутнього свята. Цей момент
об’єднує сім’ю, допомагає об’єднатися і створити приємну сімейну традицію.
Особливо полюбилися народним умільцям і любителям хенд-мейд
великодні вироби із солоного тіста своїми руками. Подібний вид творчості тільки
починає підкорювати своїм неперевершеним стилем та цікавою технікою виконання,
але з’явився він давно. Це споконвічно слов’янський звичай, свідоцтва про який
можна помітити навіть у народних казках. Згадати, наприклад, Колобка, якого
бабця створювала, зовсім не думаючи, що доля у цієї ліпнини буде така тяжка.
Цього казкового героя можна згадати в розмові з самими маленькими членами
сім’ї. Великодні вироби із солоного тіста для дітей стануть незвичайним
досвідом і зануренням в казку.
Подібний вид творчості приваблює своєю технологічною простотою в поєднанні
з безмежними можливостями для втілення своїх фантазій. Важко уявити більш
бюджетний варіант для виробів. Для того щоб обзавестися матеріалом для
творчості потрібно не так вже багато.
Кілька рецептів якісного листкового
тіста
Рецепт №1:
·
Борошно (переважно пшеничне) — 1,5
склянки;
·
Сіль — 0,5 склянки;
·
Вода — 0, 5 склянки
·
Рослинна олія (бажано оливкова, для
додання особливої еластичності тіста) — 1 ч. л.
Рецепт №2:
·
Пшеничне борошно — 2 склянки;
·
Клей (можна використовувати будь-який,
який є у господарстві) — 1,5 ст. л.;
·
Сіль — 3 склянки;
·
Вода — трохи менше 2 склянок.
Рецепт № 3:
·
Борошно — 2 склянки;
·
Вода — близько 1 склянки;
·
Крохмаль (додасть особливу текстуру
майбутнього матеріалу) — 1 — 2 ст. л.;
·
Сіль екстра (попередньо подрібнити на
кавомолці або будь-яким іншим зручним способом) — 1 склянка;
·
Гуаш (можна додати відразу, а потім вже
готовий виріб освіжити новою фарбою).
Що можна зробити з солоного тіста на Паску
Приємний на дотик, податливий і доступний матеріал дозволяє втілити в життя
будь-яку ідею. Пасхальна тематика надзвичайно обшивна. Час, натхнення, матеріал
і ідея майбутньої вироби: от і все що потрібно.
Можна створити цілу картину зі своїм об’ємним сюжетом, прикрасити її
яскравими фарбами або залишити в мінімалістичному пастелі. Різні тематичні
фігурки (янголята, милі тваринки, футуристичні квіти, ін.) прикрасять собою і
святковий стіл, і поличку в будинку. Напередодні Великодня особливо актуальним
буде створення незвичайних яєць з об’ємним узором, підставки під традиційні
крашанки, християнські символи.
Великодні вироби із солоного тіста для дітей повинні бути тематичними і
доступними у виконанні. Вони дозволяють розігратися фантазії з особливою силою.
Батьки можуть дозволити своєму чаду придумати власний образ і самостійно
втілити його в тісті. Допомагати дитині варто в тому випадку, коли він бажає
отримати допомогу. Подібні заняття будуть стимулювати розвиток творчих
здібностей, збагатять тактильні відчуття дитини, поліпшать дрібну моторику
пальців.
З чого почати
Мабуть краще всього почати з найпростіших виробів, для того щоб звикнути до
роботи з солоним тістом. І це стосується не тільки дітей а й дорослих.
Найпростіша виріб із солоного тіста на Паску, яка взагалі не вимагає навичок —
це великодні яєчка, які можна оформити як у вигляді довгої гірлянди, так і
кожну окремо.
Приклад №1 Гірлянда з великодніх яєчок
Готуємо солоне тісто і розгортаємо великим пластом. Далі вирізаємо з
картону трафарет у формі яйця — прикладаємо його до раскатанному тесту, і
вирізаємо потрібні нам формочки вже з тіста. У верху кожного яєчка робимо отвір
за допомогою ручки або олівця. Відправляємо тісто сушитися.
Після того як тісто висохло — прикрашаємо його, і протягуємо в отвір
стрічку. Можна зав’язати красивий бант і залишити виріб так, а можна зв’язати
кілька яєчок у довгу гірлянду.
Приклад №2: Просте виріб — кошик
Так само можна пробувати зробити просту кошик із яєчками. Ідеально для
знайомства з ліпленням дітей.Можливий розмір кошики 15 на 15 див. Алгоритм
роботи наступний:
Беремо
близько 100 гр. тесту і формуємо короб майбутньої кошики на свій розсуд.
Для додання
текстури плетіння можна використовувати звичайну вилку. Орнамент не тільки
пожвавить майбутній виріб, але і додасть оптимальну форму;
З двох
шматків по 50 гр. скачують дві тонкі довгі ковбаски. Приблизна довжина 14 — 16
див.
Потрібно
переплести заготовки між собою і прикріпити сформовану ручку до корпусу кошики.
Місця з’єднання змочити водою.
Щоб зробити
яєчка, досить просто скачати гладкі кульки схожі за розміром.
З шматочків 5
на 2 см зручно виліпити листочки та квіти. Текстури можна надати тупою стороною
ножа або виделкою, в залежності від передбачуваного виду листя.
В кошик
поміщаємо яєчка і додаємо інші елементи декору.
Прикріплюючи
кожен елемент конструкції, важливо зволожувати поверхню тіста водою для кращого
з’єднання.
Приклад №3: Ангел з яйцем в руках
Попередньо
створюємо спеціальний трафарет для майбутнього ангела.
З допомогою
трафарету вирізаємо основу ангела. Товщина тесту близько 5 мм. Всі рвані або
гострі краї, які утворюються, необхідно згладити руками.
Щоб бути
впевненими в міцності майбутньої фігурки, з допомогою зубочисток можна створити
ефект армування. Для цього достатньо розташувати кілька зубочисток вздовж
корпусу ангела, в напрямку крил і майбутніх ніг.
Створюємо
ноги, які будуть визирати з мантії. Стеком можна зробити пальці.
Тепер можна
почати декор крил. З окремих шматків тіста формують сегменти крил і кріплять їх
до основи. Візерунки можна формувати за допомогою виделки, стрижень від ручки і
будь-яких інших аксесуарів.
Поділ мантії
можна зробити більш реалістичним і об’ємним. Для цього з шматка тіста формують
стрічку і фігурно прикріплюють її до основи.
Тіло ангела
також повинне бути об’ємним. Цього ефекту можна досягти, застосовуючи кілька
шарів тіста, створюючи вбрання фігурці;
З двох
шматків ліпнини формуємо рукава. Там де повинні здатися долоні, робимо невелике
поглиблення;
Для
правдоподібних кистей формуємо дві «краплі» і стеком выделываем пальці, ліпимо
до заглиблень у рукавах.
Корж для
коміра розкачуємо, створюємо візерунок і кріпимо до загальної конструкції.
Формуємо
невелике великоднє яєчко і «передаємо» його ангелу в руки.
Голову і
обличчя створюємо абсолютно символічними. Повинно побут доречно і акуратно.
Достовірність відходити на другий план.
Волосся можна
створити цілком правдоподібні. для цього використовуємо часникодавку.
Відправляємо
на просушку. Можна на батарею. Вистачить 3 годин;
Щоб
підкреслити рельєф, готову фігурку обробляють розчином з кавою. Особливу увагу
слід приділити тасьмі, місця з інтенсивним орнаментом. Готову фігурку можна
розташувати в якості декору на полиці або на столі.
Чим привабливо це ремесло, так це відсутністю яких-небудь строгих
технологічних правил і умовностей. Рецепт, по якому буде формуватися, солоне
тісто, вироби до Великодня, їх розмір, специфіка, декор – все це можна створити
на свій розсуд, не дотримуючись особливо суворої технології або вимог.
Перед початком роботи рекомендується придбати:
стек або
невеликий ножик;
гребінець для
надання специфічних візерунків на тесті;
качалка;
ручка або
олівець (за фактом будь-який предмет зі стрижнем);
фігурні
пристосування (для різання печива, наприклад);
будь-які
трафарети, де можна робити відбитки (мереживо, намистинки, дитячі іграшки, вже
готові фігурки чого-небудь і ін).
Можна експериментувати зі складом тіста, інструментарієм, барвистими
матеріалами, відтінками і методом обробки ліпнини. Створювати великодні вироби
із солоного тіста з дітьми – це відмінна альтернатива комп’ютерним іграм або
бездумного перегляду телевізора. Заняття може стати чудовим хобі для всієї
родини, згуртувати навколо себе членів сімейства.
Комментариев нет:
Отправить комментарий